Kiasman vuoden 2024 ohjelmistossa käsitellään kuulumisen, yhteyden ja identiteetin teemoja. Missä olemme, kun olemme kotona? Entä keitä olemme ja millaisen yhteyden muodostamme toisiin? Vuoden aloittaa laaja Kansallisgallerian kokoelmista koottu näyttely, joka johdattaa katsojat pohtimaan kodin ja kuulumisen teemoja.
Kuin kotonaan – Kiasman kokoelmanäyttely
12.1.2024–12.1.2025
Yhteenkuuluvuus on ihmisiä yhdistävä tarve. Miten kuulumisen kokemus heijastuu identiteettiin, suhteeseen toisiin ihmisiin ja laajemmin koko yhteiskuntaan? Kiasman kokoelmanäyttely tarkastelee kuulumista eri näkökulmista: miten ihmiset luovat yhteyttä toisiinsa ja ympäristöönsä? Toisinaan kuulumisen kokemusta leimaa kaipaus menneeseen tai taakse jätettyyn paikkaan. Näyttelyssä on mukana teoksia, joissa nousevat esille muuttoliikkeiden erilaiset vaikutukset. Kansallisuus, valtio ja kieli voivat rajoittaa tai vahvistaa kuulumisen kokemusta. Menneisyyden lisäksi teoksissa kurkotellaan kohti tulevaa: millaisista maailmoista unelmoimme?
Simon Fujiwara
1.3.–13.10.2024
Simon Fujiwaran (s. 1982, Iso-Britannia) näyttely levittäytyy kuuteen huoneeseen ja kattaa taiteilijan keskeiset teokset vuosikymmenen mittaiselta ajalta. Näyttely muodostaa sarjan elämyksiä, jotka on suunniteltu erityisesti Kiasmaan ja joista moni tuodaan yhteen nyt ensimmäistä kertaa. Näyttelyssä voi muun muassa piipahtaa homoeroottisessa baarissa, joka on jäljitelmä taiteilijan vanhempien omistamasta baarista Francon Espanjassa 1970-luvulla, ja tarkkailla Anne Frankista tehtyä vahanukkea valvontakameroiden alla. Näyttely huipentuu taiteilijan viimeisimpään projektiin Who the Bæriin, sarjakuvakarhuun, jolla ei ole identiteettiä, ei rotua, sukupuolta tai seksuaalisuutta, ja joka pyrkii määrittelemään itsensä kuvien maailmassa.
Nina Beier
22.3.–8.9.2024
Nina Beierin (s. 1975, Tanska) veistokset perustuvat usein olemassa oleviin esineisiin: pastellinväriset pesualtaat, kauko-ohjattavat leluautot ja posliinivaasit kartoittavat reittejä alkuperäisestä kopioksi, matkaa ajasta ja tilasta toiseen, yhdestä kulttuurista tai aikakaudesta seuraavaan. Reitin varrella ja uusissa asiayhteyksissä merkitykset muuntuvat, ja toisinaan veistokset jäävät välitilaan, oman materiaalisen muotonsa ja projisoimansa kuvan välimaastoon. Esineiden sarjallisuus ja niiden esittäminen rinnakkain antavat edelleen vihjeen uusien merkitysten jatkuvasta virrasta. Myös performanssia sisältävä näyttely on retrospektiivisesti koottu ja tähän asti laajin katsaus Beierin tuotantoon.
Pauline Curnier Jardin
11.10.2024-23.2.2025
Pauline Curnier Jardinin (s. 1980, Ranska) kokonaisvaltaisen elämyksellinen taide hyödyntää elokuvan kerrontaa, installaatioita, veistoksia ja performanssia. Yhteiskunnan normeja ja stereotypioita käsittelevät teokset ovat muodoltaan ja tyylikeinoiltaan usein vallattoman humoristisia ja visuaalisesti runsaita. Keskiössä on naiseen tai marginalisoituihin yhteisöihin kohdistuvat oletukset, joita taiteilija purkaa mitä moninaisimpien näyttämöllepanojen ja kertomusten keinoin. Curnier Jardinin taiteen aineksia ovat tyypillisesti historia, mytologia, uskonto tai kansanperinne.
Planet Home
15.11.2024-30.3.2025
Kiasman kokoaman teemanäyttelyn lähtökohtana on maapallo yhteisenä kotinamme.
Kiasma-teatteri 2024
Kiasman esitysohjelmisto sukeltaa myös vuoden alusta kodin ja yhteenkuuluvuuden teemoihin. Mukana on virolaistaustaisen, mutta nomadina ympäri Eurooppaa jo vuosia eläneen koreografi Maria Metsalun uusi teos, joka on yhteistuotanto esitystaiteen talojen Kanuti Gildi Saalin (Tallinna) ja Toasterin (Kööpenhamina) kanssa. Maija Nurmio valmistelee ryhmäkoreografiaa, jossa nähdään keho ja hengitys kotina. Liisa Pentti puolestaan sukeltaa yhteenkuuluvuuden kysymyksiin yhdessä kuuden tanssijan (Hanna Ahti, Anna Maria Häkkinen, Anna Mustonen, Maija Mustonen, Anna Torkkel ja Masi Tiitta) kanssa. an omniscience: an atmos-etheric, transnational, interplanetary cosmist bird opera spanning seven continents and the many verses on Himali Singh Soin ja David Soin Tappeserin nykyoopperateos, jossa Etelä-Mantereelle talvehtimaan lähtevät tiirat ovat suuressa roolissa. URB-festivaali juhlii kaupunkia, sen yhteisöjä ja nuoruutta kesäkuussa. Koko vuoden ohjelmisto täydentyy tämän syksyn aikana.