URB 21: Outside & Online

“URB tekee tilaa keskeneräisyydelle, mahdollistaa kokeiluja sekä yhdistää yhteisöjä ja toimijoita.”

Koronaviruspandemian jyllätessä jo toista vuotta koemme, että yhteisten taiteellisten projektien ja kohtaamisten tukeminen on enemmän kuin tarpeen. Etenkin tilanteessa, jossa nuorten taiteilijoiden työtilaisuudet ovat pitkälti karsiutuneet pois. Siksi tänäkin vuonna URB 21 –festivaali haluttiin järjestää tavalla tai toisella, vaikka jälleen kerran alkuperäisistä suunnitelmista jouduttiinkin luopumaan koronarajoitteiden vuoksi.  Viime vuoden tapaan festivaali on kokenut kuratointivaiheessa jo monta muodonmuutosta:

”Vuoden aikana olemme kokeneet toistuvasti muutoksia ja epävarmuutta, mutta lopulta päässeet ideoimaan ja työskentelemään taiteilijoiden, esiintyjien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Taide, kulttuuri, luovuus ja omana itsenä oleminen ovat tärkeitä sekä yksilöille, instituutioille että yhteiskunnalle. Itseilmaisua ei pidä rajoittaa vaan antaa sille aikaa ja resursseja kasvaa omanlaisekseen. Haastavista ajoista ja isoista huolista huolimatta – ja ehkä juuri niiden takia – pienet asiat ovat entistäkin tärkeimpiä. URB on ja jatkaa olemistaan mahdollistaen ja uutta luoden. Kiitos kaikille taiteilijoille ja toimijoille, jotka olette osa festivaalia, ilman teitä ei olisi meitä!“, sanoo  Sara Hirn, URB-festivaalin luova tuottaja.

Ohjelmisto on suunniteltu pääasiassa verkossa tapahtuvaksi, mutta kokoontumisrajoitusten puitteissa joitakin tapahtumia järjestetään myös ulkotiloissa. 

URB on Kiasma-teatterin tuottama vuosittainen katutaiteen ja –kulttuurin festivaali, jota on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 2000 asti. Festivaalin yhteistyökumppaneita ovat Helsingin kaupunki, Itä-Helsingin kulttuurikeskus Stoa, Kulttuurikeskus Caisa sekä Suvilahden Tiivistämö. Tällä hetkellä URB on mukana nelivuotisessa EU-projektissa BEPART yhdessä kymmenen muun taidetoimijapartnerin kanssa.

Ajatuksia elämästä urbaanissa ympäristössä ja muuttuvassa maailmassa 

Ohjelmistossa nähdään viime vuodelta tuttu URB Talks -videosarja, mutta hieman erilaisessa muodossa. Keskiössä on kahden henkilön, tänä vuonna Fiona Musagan ja King Sheikin, kohtaaminen ja keskustelut kulttuurista, taiteesta ja omista tärkeistä paikoista heidän kutsumiensa taiteilijavieraiden Viv Magian ja Saikou Ceesayn kanssa.  

Festivaali tuo julki koreografi Ima Iduozeen uudet aluevaltaukset, kun ensiesityksensä saa Iduozeen luoma teoskokonaisuus, johon sisältyy lyhytelokuva Diaspora Mixtapes: Vol.1, sekä lehti Diaspora Mixtapes: Printtiportaaleja.  

“Elokuva ja lehti ovat osa laajempaa monialaista taide -ja kulttuurityötä, jonka keskiössä on afrikkalainen diaspora sekä dekolonisaatioon liittyvät kysymykset. Samalla se toimii konkreettisena radikaalin yhteisöllisen unelmoinnin välineenä. Hanke alkoi vuonna 2019 ja uskon, että se myös kulkee mukanani jossain muodossa pitkälle tulevaisuuteen. Diaspora Mixtapes -teossarja elää ja muuttaa muotoaan tarpeen tullen, oli kyseessä sitten, mikä tahansa formaatti. Leffa kuvattiin vuoden 2019 aikana Suomessa, Saksassa, Norjassa, Jamaikalla ja Etelä-Afrikassa muiden työmatkojen ohella. Lehden työstäminen alkoi 2021 hyvin spontaanisti ja hetkessä, halusin koota tärkeitä asioita yksien kansien väliin.”, taustoittaa Iduozee teoskokonaisuuttaan. 

Iduozeen elokuva tulee katsottavaksi URB-festivaalin verkkosivuille festivaalipäivien ajaksi. Koronatilanteen salliessa elokuvasta järjestetään myös ensi-iltanäytös Ateneum-salissa lauantaina 5.6. klo 18. Tämä varmistetaan lähempänä tapahtuma-ajankohtaa. Lehti tulee myyntiin Ateneumin museokauppaan festivaalin ajaksi, sekä museoshop.fi –verkkokauppaan koko loppuvuodeksi. 

Elävä ja omaehtoinen kaupunkikulttuuri piirtyy väkevästi esiin elokuvantekijä Ines Särkän dokumenttielokuvassa Tehdään se yhdessä (2021), joka kertoo Suvilahti DIY -skeittipuiston värikkäistä vaiheista sille omistautuneiden skeittareiden toimesta, sekä puiston tämänhetkisestä uhasta jäädä jyrätyksi uuden tapahtumakeskuksen alle. Elokuva on katsottavissa URB-festivaalin verkkosivuilla la 12.-su 13.6. Koronatilanteen salliessa elokuvasta tullaan järjestämään näytöksiä myös Suvilahden Tiivistämöllä päätösviikonlopun aikana, mistä tiedotetaan myöhemmin. 

Ruotsalainen sámi-queer -aktivisti Timimie Märak pitää online-puheenvuoron taiteesta aktivismin työkaluna otsikolla 60 minutes of shame (resting is resistence). Tapahtumaan on erillinen ilmoittautuminen. 

Kaupunki aukeaa ulkotapahtumille 

Festivaali tarjoaa mahdollisuuden kokea taidetta myös kodin ulkopuolella, turvallisesti ulkoilmassa kokoontumisrajoitusten puitteissa. Tanssija-koreografi Ben Fury (BE/MAR) saapui toukokuussa Helsinkiin valmistelemaan paikkasidonnaista tanssiteosta Stoan aukiolle. Mm. suufilaisista rituaaleista inspiraationsa saanut X∙over on uusi versio Furyn vuonna 2019 Tunisiassa paikallisten tanssijoiden kanssa toteuttamasta teoksesta Crossover. X∙overissa nähdään viisi helsinkiläistä tanssijaa: Andrii ”Pluto” Gregul, Jeffrey Kam, Selma Kauppinen, Siiri Korkeamäki ja Hozan Omar. Musiikista vastaa HXIVE ja puvustuksesta Joona Huotari. Esitykseen on vapaa pääsy. Esitys myös taltioidaan, ja se on katsottavissa URB-festivaalin verkkosivuilta 11.-13.6. 

Kultuurikeskus Caisan sisäpihalle rakentuu tekoälyn ja queerin suhdetta käsittelevä installaatio Queer AI: Puutarha, joka on yksi osa #digiteatterin monivuotista tutkimusprojektia. 

Puutarha on muuttuva installaatio ja keinotekoinen maisema, jossa voi piipahtaa ohimennen tai viipyillä ihmettelemässä, mitä piilee luomismyyttien takana. Teos pyrkii monipuolistamaan keskustelua sukupuolesta ja saattamaan esille näkökulmia sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta. Halutessaan vierailija voi osallistua ja luoda moninaisempaa todellisuutta myös itse. Puutarha on esillä keskiviikosta 9.6. sunnuntaihin 13.6. asti, ja sinne on vapaa pääsy. 

Lisätietoja medialle

Sara Hirn – ohjelma ja tuotanto: +358 (0)50 348 0782, sara.hirn@kiasma.fi; Sanni Pajula – viestintä: +358 (0)40 725 3819, sanni.pajula@kiasma.fi

Seuraa @urbfestvaali, #urb21