Norjassa laajaa yhteiskunnallista keskustelua herättänyt “Ways of Seeing” -esitys nähdään osana Kiasman ARS22-suurnäyttelyä

Nykyhetken polttavia kysymyksiä, kuten äärioikeistolaista politiikkaa ja rasismia käsittelevä “Ways of Seeing” nähdään Kiasma-teatterin näyttämöllä lauantaina 18.6. Dokumentaarinen taideteos on osa ARS22-näyttelyn runsasta esittävän taiteen ohjelmaa.

Vuonna 2018 Oslossa ensi-iltansa saanut Ways of Seeing sai runsaasti mediahuomiota ja laajensi rasismia koskevaa yhteiskunnallista keskustelua Norjassa. Tekijät Hanan BenammarSara Baban ja Pia Maria Roll kartoittavat teoksessa verkostoja, jotka voimistavat norjalaisen yhteiskunnan rasistisuutta. Nämä äärioikeistolaiset verkostot ulottuvat aina Norjan hallitukseen. Teoksen ja sitä seuranneiden tapahtumien käsittely jatkui maassa poliisitutkimuksiin asti.

Vaikka performanssin lähtökohta on Norjan tilanne, viittaa se myös maailman tapahtumiin kuten Ranskan äärioikeistolaiseen nykypolitiikkaan, Algerian itsenäisyystaisteluun, Kurdistanin konfliktiin sekä Rojavan itsehallintoalueen yhteiskunnallisiin kokeiluihin Syyriassa.

Esityksessä Hanan B. matkustaa Ranskasta Norjaan vain huomatakseen, että Jean-Marie Le Penin ja Kansallisen rintaman agenda on juurtunut syvälle myös pohjoiseen. Oslossa hän tapaa Sara B:n, joka 1980-luvulla pakeni Saddam Husseinin kurdeja vastaan käymää sotaa Norjaan.

Ways of Seeing on lainannut nimensä John Bergerin kirjasta ja siitä 1970-luvulla tehdystä televisiosarjasta.

ARS-LIVE Hanan Benammar, Pia Maria Roll, Sara Baban: Ways of Seeing
Kiasma-teatterissa 18.6.2022 klo 15–16.50. Liput: 25 € / 16 €. Liput Kiasman kassalta. Lippu sisältää pääsyn näyttelyyn esityspäivänä. Esitys on englanninkielinen.

ARS22 – Eläviä kohtaamisia -näyttely tarkastelee aikamme suuria kysymyksiä ja tarinoita, sekä antaa tilan yhteisille kokemuksille, elämyksille ja yhteisöllisyydelle. Mukana on teoksia 55 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä 26 eri maasta. Osana näyttelyä nähdään poikkeuksellisen runsas elävän taiteen ohjelmisto.

ARS22 – Eläviä kohtaamisia Kiasmassa 8.4.-16.10.2022

LISÄTIETOA MEDIALLE

Lehdistökuvia median käyttöön

Kiasma-teatteri
Tuottaja Sanni Pajula, 040 725 3819, sanni.pajula@kiasma.fi

Kiasman viestintä
Tiedottaja Reetta Haarajoki, 0294 500 631, reetta.haarajoki@kiasma.fi