Kiasmassa vieraili Tom of Finlandin näyttelyn aikana lähes 180 000 kävijää

Rohkea matka -näyttely päättyi Kiasmassa sunnuntaina 29. lokakuuta. Näyttely saavutti suursuosion niin suomalaisen yleisön kuin kansainvälisten matkaajien keskuudessa ja osoitti Tom of Finlandin aseman yhtenä 1900-luvun taiteen ja visuaalisen kulttuurin keskeisistä tekijöistä.

Kiasmassa 28.4.–29.10.2023 nähtävillä ollut Rohkea matka nosti esiin maailman tunnetuimpiin suomalaistaiteilijoihin kuuluvan Tom of Finlandin taituruuden kuvantekijänä. Mittava näyttely kattoi vuosikymmenet taiteilijan koko uran ajalta. Samalla näyttely sijoitti hänen tuotantonsa laajempaan yhteyteen, joka liittyy välittömästi kansainvälisen LGBTQI+-liikkeen historiaan.

”Näyttely onnistui nostamaan Tom of Finlandin yhdeksi merkittävistä kansallistaiteilijoistamme. Laajan retrospektiivin myötä yleisömme tunnisti hänen kansainvälisen merkityksensä vähemmistön oikeuksien rohkeana edistäjänä ja toisaalta visuaaliseen kulttuurin pysyvänä viittauskohtana. Tom of Finlandin teoksiin ja taiteilijan tarinaan suhtauduttiin kunnioittavasti, jopa yllättävällä hartaudella”, sanoo museonjohtaja Leevi Haapala.

Näyttelyn kuratoivat Leevi Haapala ja Kiasman näyttelyintendentti João Laia. Näyttelyssä oli esillä teoksia Los Angelesissa sijaitsevan Tom of Finland -säätiön ja Kansallisgallerian kokoelmista sekä julkisista ja yksityisistä kokoelmista niin Suomesta kuin ulkomailta.

Vielä ehtii nähdä Dreamyn – seuraavan näyttelyn valmistelut jo käynnissä

Tällä hetkellä Kiasmassa on esillä hiljattain avautunut Dineo Seshee Raisibe Bopapen näyttely Unen porteilla sekä Ars Fennica 2023 -ehdokkaiden yhteisnäyttely. Kehuttu kokoelmanäyttely Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida on nähtävillä vielä 26.11.2023 saakka.

Seuraava näyttely avautuu Kiasmassa tammikuussa, jolloin laaja kokoelmanäyttely Kuin kotonaan johdattaa kävijät pohtimaan kotia ja kysymystä jonnekin kuulumisesta.