Anna Estarriola mukaan ARS22 näyttelyyn

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin ja Nykytaiteen museo Kiasman yhteistuotantohankkeen taiteilijaksi ARS22-näyttelyyn on valittu Anna Estarriola.

AVEKin ja Kiasman yhteistuotantohankkeessa etsittiin uutta mediataideteosta ARS22-näyttelyyn. Huhtikuussa 2022 Kiasmassa avattava kymmenes ARS-näyttely jatkaa nykytaiteen uusimpien virtausten esittelyä. ARS22-näyttely tullaan näkemään tämän hetken mielenkiintoisimpia tekijöitä ja teoksia kansainvälisiltä ja kotimaisilta taiteilijoilta.

AVEK ja Kiasma toteuttavat näyttelyyn yhteistuotannon, johon teos valittiin kutsukilpailulla. Mukaan pyydettiin ehdotukset viideltä Suomessa työskentelevältä mediataiteilijalta. Valinnan teki työryhmä, johon kuuluivat AVEKin tuotantoneuvoja Milla Moilanen sekä Kiasmasta amanuenssit Saara Hacklin ja Jari-Pekka Vanhala.

Voittajaksi valittiin Anna Estarriolan vielä nimetön mediainstallaatio, jonka erikoinen maailma kummallisine hahmoineen houkuttelee katsojaa tarkastelemaan tuttuja asioita uusista näkökulmista. ”Meitä kiinnosti Anna Estarriolan teoksen vinksahtanut kykykilpailu oman aikamme allegoriana. Uskomme, että hänen teostensa synnyttämä outous voisi puhutella laajasti eri yleisöä. Estarriolan suunnitelma oli myös tuotannollisesti selkeä kokonaisuus, joka on uskottavasti toteuttavissa”, valintalautakunta toteaa.

Estarriolan teoksen luomat vaihtoehtoisset narratiivit ovat myös keskeisiä tulevassa ARS22-näyttelyssä. Teos ammentaa kiehtovan fiktionsa faktoista, erilaisista keinotekoisista rakenteista, joissa yksilön ja yhteisön taitoja testataan.Katsoja voi pohtia sitä, miten asioita luokitellaan ja arvotetaan sekä ihmetellä erilaisten läsnäolojen ilmentymiä. Kuten usein Estarriolan teoksissa, tässäkin mahdollisen huvittuneisuuden takana on kriittisiä ja monimutkaisia aiheita odottamassa purkautumista.

Estarriola kommentoi: ”Olen iloinen ja kiitollinen tästä mahdollisuudesta tehdä uusi teos ARS-näyttelyyn. Teokseni viitaa asetelmaan, jossa jury on tekemässä valintaa videopuhelussa. Se kuvaa eri hahmojen kykyä samastua tilanteeseen, toisiinsa ja itseensä. Kolmiulotteinen videoinstallaatio spekuloi yhteisöllä, asioiden hyväksymisellä ja aitoudella. Tämä vinksahtanut asetelma pyörii aitouden ympärillä yrittäen arvioida, matkia tai syleillä sitä ja kaikkea siinä välissä.”

Anna Estarriola (s. 1980) on katalonialaissyntyinen taitelija, joka asuu ja työskentelee Suomessa. Hän on valmistunut Barcelonan yliopistosta ja Kuvataideakatemiasta. Estarriolan teoksissa yhdistyvät usein mediataide ja teknologia, sekä veistokselliset ja esitykselliset elementit.

AVEK ja Kiasma myönsivät valitulle teokselle 24 500 euron tuotantotuen

AVEKin ja Kiasman yhteistuotantohankekilpailu toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017. Tuolloin avoimeen hakuun perustuneessa kilpailussa ARS17-näyttelyyn toteutettavaksi valittiin Tuomas A. Laitisen Receptor -teos.

Lisätietoja medialle

KIASMA Saara Hacklin, kokoelma-amanuenssi, saara.hacklin@kiasma.fi, p. 0294 500 634; Piia Laita, viestintäpäällikkö, piia.laita@kiasma.fi, p. 0294 500 507

AVEK Milla Moilanen, tuotantoneuvoja, milla.moilanen@avek.kopiosto.fi