Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida -näyttelyn teoksista voi löytää oman paikan etsimistä, kipua, rakkautta ja himoa

Ryhmänäyttely Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida keskittyy seksuaalisuuden ja sukupuolen kysymyksiin Kansallisgallerian kokoelmista valituissa teoksissa. Näyttely avautuu Kiasmassa 28.4.2023, ja sen teemoja ovat muun muassa yhteyden hakeminen, kodin löytäminen ja rakkauden etsiminen. Teemoja syventää entisestään Kiasma-teatterin ohjelmisto.

Näyttely kysyy, millaista on queeristi eletty elämä. Termi queer tarkoittaa tässä yhteydessä olemisen tai tekemisen tapaa, johon kuuluu vapautumista totutusta. Näyttelyn teokset ovat kuin koodeja, joita voi purkaa ja siten löytää uudenlaisia yhteyksiä itsen ja maailman välillä. Dreamy viittaa sanana puolestaan esimerkiksi unelmointiin ja fantasiaan.

”Teoksissa voi nähdä halun ja yhteyden etsimisen pohjavireen. Uskon, että näyttely tarjoaa kävijöille tunnistamispisteitä seksuaalisuuden, sukupuolen, halun, läheisyyden ja yhteenkuuluvuuden alueilla”, kertoo kokonaisuuden kuratoinut freelance-kuraattori ja kirjoittaja Max Hannus.

Näyttelyn taiteilijat ovat Lynda Benglis, Jessica Andrey Bogush, Rotimi Fani-Kayode, Nan Goldin, Artor Jesus Inkerö, Jukka Korkeila, Anne Koskinen, Reija Meriläinen, Kalervo Palsa, Tero Puha, Jacolby Satterwhite, Anna Uddenberg ja Bogna Luiza Wisniewska.

Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida avautuu Kiasmassa samaan aikaan Tom of Finland – Rohkea matka -näyttelyn kanssa. Yhdessä näyttelyt tarjoavat mahdollisuuden pohtia LGBTQI+-liikkeen ja -kulttuurin historiallista jatkumoa. Kiasman verkkosivuilla julkaistu kuraattorin essee avaa lisää Dreamyn teemoja.

Odotettu ensi-ilta Kiasma-teatterissa

Dreamyn teemoja syventää ja avartaa osaltaan Kiasma-teatterin ohjelmisto. Luvassa on esityksiä kiinnostavilta kansainvälisiltä tekijöiltä ja kotimaassa puhuttavilta taiteilijoilta. Esimerkiksi esitystaiteilija Teo Ala-Ruonan odotettu, kansainvälisestä yhteistyöstä ponnistava Enter Exude saa ensi-iltansa Kiasma-teatterissa toukokuussa.

Ohjelmiston käynnistää Berliinissä asuva ja työskentelevä Ania Nowak. Arvostetun esitystaiteentalon HAU Hebbel am Uferin tilaustyö To the Aching Parts! (Manifesto) on julkinen puhe queerin olemisen puolesta. Palkittu romanialainen esitystaiteilija Manuel Pelmuş tuo puolestaan Permanent Collection -teoksensa Dreamyn näyttelysaleihin syksyllä. Siellä hän luo esiintyjien kanssa kehoilla versioita esillä olevasta näyttelystä tai sen osasta.

Kiasma-teatterin ohjelmistossa nähdään teokset myös esitystaiteilija Jamie MacDonaldilta, esiintyjä ja kirjoittaja Moe Mustafalta sekä dramaturgi Emil Santtu Uutulta. Tiedossa on lisäksi juhlat, kun Queer Art Superstar – Ball järjestetään Kiasman aulatiloissa 17. kesäkuuta museon sulkeuduttua.

Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida
28.4.–26.11.2023

Lisätietoja medialle:

Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida:
Max Hannus, kuraattori, max.hannus@gmail.com, 050 3797 121
Saara Hacklin, kokoelmaintendentti, saara.hacklin@kiasma.fi, 0294 500 634

Kiasma-teatteri:
Jonna Strandberg, vastaava tuottaja, jonna.strandberg@kiasma.fi, 0294 500 649

Kiasman viestintä:
Kiira Koskela, tiedottaja, kiira.koskela@kiasma.fi, 0294 500 631
Piia Laita, viestintäpäällikkö, piia.laita@kiasma.fi, 0294 500 507