Dineo Seshee Raisibe Bopapen näyttely (ka) pheko ye – unen porteilla avautuu Kiasmassa

Taiteilija Dineo Seshee Raisibe Bopape vietti näyttelyä valmistellessaan aikaa Hämeenkyrössä, missä hän tutustui paikalliseen luontoon ja hoitaviin yrtteihin. Kiasmaan suunniteltu teoskokonaisuus muuttaa museon viidennen kerroksen tuoksuvaksi maisemaksi. (ka) pheko ye – unen porteilla -näyttelyllä Bopape jatkaa työskentelyä muistamiseen ja parantumiseen liittyvien kysymysten parissa. Kyseessä on palkitun taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Pohjoismaissa.

Bopape käyttää teoksissaan ja installaatioissaan usein luonnonmateriaaleja, kuten savea, multaa ja kasveja, mutta myös muoviesineitä, kuten vesipulloja ja kasseja. Materiaalit sisältävät runsaasti symboliikkaa ja viittaavat muun muassa yhteiskunnalliseen, henkilökohtaiseen ja aineelliseen historiaan sekä maantieteellisiin paikkoihin. Maa-aines on keskeinen materiaali; eteläisen Afrikan perimätiedon mukaan esimerkiksi kivien mineraalit kantavat mukanaan muistoja ja ikiaikaista tietoa. Ajatus naisesta elämän synnyttäjänä ja uuden luojana on hänen työssään tärkeässä osassa.

Bopape teki näyttelyä varten useita kenttämatkoja Suomessa. (ka) pheko ye – unen porteilla
-näyttely pohjautuu ajatukselle uneksimisesta kaikille elollisille yhteisenä toimintana, jonka avulla voi löytää yhteyden eri aikakausiin. Hämeenkyrössä Bopape kehitti luomuyrttitila Frantsilan asiantuntijoiden kanssa näyttelylle tuoksun ja teesekoituksen, jossa on unta tukevia yrttejä, mukaan lukien kanervaa ja humalaa.

Luonnonmateriaalien rinnalla Bopape hyödyntää näyttelyssä videota, ääntä ja valoja. Hän kertoo kuljettavansa myös esivanhempiensa muistoa mukanaan: näyttelyn nimen osa (ka) pheko ye on hänen äidinkieltään sepediä ja viittaa parantavaan matkaan.

Näyttelyn on kuratoinut Kiasman vaihtuvien näyttelyiden pääkuraattori João Laia. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Zürichin Migros Museum für Gegenwartskunstin kanssa.

Taiteilijan biografia

Dineo Seshee Raisibe Bopape (s. 1981, Polokwane, Etelä-Afrikka) asuu Johannesburgissa. Hänen yksityisnäyttelyitään on nähty viimeksi mm. Museum of Modern Artissa New Yorkissa (2023), Pirelli HangarBicoccassa Milanossa (2022), Ocean Spacessa Venetsiassa (2022) ja Secessionissa Wienissä (2022). Vuonna 2019 hän oli mukana edustamassa Etelä-Afrikkaa Venetsian biennaalissa. Bopapelle on myönnetty muun muassa Future Generation Art Prize vuonna 2017.

Dineo Seshee Raisibe Bopape
(ka) pheko ye – unen porteilla
6.10.2023–25.2.2024

Lisätietoja medialle:
João Laia, intendentti, joao.laia@kiasma.fi

Kiasman viestintä:
Kiira Koskela, tiedottaja, kiira.koskela@kiasma.fi, 0294 500 631
Piia Laita, viestintäpäällikkö, piia.laita@kiasma.fi, 0294 500 507

Lehdistökuvia:
https://press.kiasma.fi/media/dineo-seshee-bopape/