Wihuris stiftelses samlingar på Kiasma

Kiasma, Rovaniemi konstmuseum och Jenny och Antti Wihuris stiftelse sätter tillsammans upp en utställning som presenterar samtidskonst ur Wihuris stiftelses konstsamling. Utställningen öppnar på Kiasma i oktober 2022 och flyttar under 2023 till konstmuseet Korundi i Rovaniemi.

Jenny och Antti Wihuris stiftelses konstsamling som donerats till Rovaniemi stad är en av de mest betydande samlingarna av samtidskonst i Finland. Samlingen som omfattar mer än 3400 verk ger en mycket bred bild av den finska samtidskosten, från 1960-talet till idag. Till samlingen köper man in verk av både yngre och redan mer meriterade konstnärer.

Den kommande utställningen på Kiasma ger en omfattande presentation av samlingen, men alldeles särskilt lyfter utställningen fram verk av konstnärer som är bosatta i eller arbetar i Norra Finland. Kuratorer för utställningen är Kiasmas samlingsteam, Saara Hacklin, Kati Kivinen och Satu Oksanen, med stöd av personalen på Rovaniemi konstmuseum.

”Det har varit intressant att stifta bekantskap med Wihuris stiftelses mångsidiga och rika samling som omfattar många konstnärer och verk som redan är bekanta för oss på Kiasma, men som för oss också har öppnat upp ett intressant nytt perspektiv på den nordfinska samtidskonsten. Urvalet av verk som vi har planerat framhäver teman kring natur och identitet som är starkt närvarande i samlingen”, säger Kiasmas samlingsintendent Kati Kivinen om den kommande utställningen.

Utställningen utgör en fortsättning på samarbetet mellan Nationalgalleriet och Wihuris stiftelse som inleddes år 2017. Dess synligaste form har varit Wihuri-dagarna som årligen arrangerats på Nationalgalleriets museer Kiasma, Ateneum och Konstmuseet Sinebrychoff, då stiftelsen har bjudit besökarna på fritt inträde till alla tre museer. År 2022 har det gått 80 år sedan Jenny och Antti Wihuris stiftelse grundades.

Information för media

Kiasma: Kati Kivinen, samlingsintendent, kati.t.kivinen@kiasma.fi, tfn 0294 500 540; Piia Laita, informationschef, piia.laita@kiasma.fi, tfn 0294 500 507

Jenny och Antti Wihuris stiftelse: Emilia Mäenmaa, kommunikationskoordinator, emilia.maenmaa@wihurinrahasto.fi, tfn 050 494 6900

Rovaniemi konstmuseum: Riitta Kuusikko, museichef, riitta.kuusikko@rovaniemi.fi, tfn 016 322 2820