Dineo Seshee Raisibe Bopapes utställning (ka) pheko ye – vid drömmens portar öppnar på Kiasma

Medan hon förberedde utställningen vistades konstnären Dineo Seshee Raisibe Bopape i Tavastkyro där hon lärde känna den lokala naturen och örternas läkande egenskaper. Verkhelheten som planerats för Kiasma förvandlar våning 5 på museet till ett doftande landskap. Med utställningen (ka) pheko ye – vid drömmens portar fortsätter Bopape sitt arbete med frågor kring minnen och tillfrisknande. Det är den prisbelönta konstnärens första separatutställning i Norden. 

I sina verk och installationer använder Bopape ofta olika naturmaterial såsom lera, mull och växter, men också plastföremål som vattenflaskor och plastkassar. Materialen är förknippade med en rik symbolik och refererar bland annat till samhällelig, personlig och materiell historia samt till geografiska platser. Jordmaterial har en central funktion; enligt en traditionell uppfattning i södra Afrika bär exempelvis mineralerna i stenar på minnen och uråldrig kunskap. Tanken om kvinnan som föderska av liv och skapare av nytt spelar en viktig roll i hennes arbete. 

Inför utställningen företog Bopape flera resor på fältet i Finland. Utställningen (ka) pheko ye – vid drömmens portar bygger på tanken att drömmande är något som är gemensamt för alla levande varelser, och som kan göra det möjligt att skapa en förbindelse till det förgångna, nutiden och det kommande. I Tavastkyro utvecklade Bopape tillsammans med experterna på Frantsila ekologiska örtfarm en doft och en teblandning med örter som främjar sömnen, bland annat ljung och humle. 

På utställningen utnyttjar Bopape vid sidan av naturmaterialen dessutom video, ljud och ljus. Hon berättar att hon också bär med sig minnen av sina förfäder: delen ”(ka) pheko ye” i utställningens namn är ett uttryck på hennes modersmål sepedi och hänvisar till en helande resa. 

Kurator för utställningen är Kiasmas huvudkurator för växlande utställningar João Laia. Utställningen har genomförts i samarbete med Migros Museum für Gegenwartskunst i Zürich. 

Konstnärens biografi 

Dineo Seshee Raisibe Bopape (f. 1981, Polokwane, Sydafrika) bor i Johannesburg. För tillfället pågår en separatutställning av henne på Museum of Modern Art i New York, och tidigare separatutställningar har setts bland annat på Pirelli HangarBicocca i Milano (2022), Ocean Space i Venedig (2022) och Secession i Wien (2022). År 2019 var hon med om att representera Sydafrika vid Venedigbiennalen. Bopape har bland annat belönats med Future Generation Art Prize år 2017. 

Dineo Seshee Raisibe Bopape
(ka) pheko ye – vid drömmens portar
6.10.2023–25.2.2024

Information för media:
João Laia, intendent, joao.laia@kiasma.fi

Kiasmas information:
Kiira Koskela, informatör, kiira.koskela@kiasma.fi, 0294 500 631
Piia Laita, kommunikationschef, piia.laita@kiasma.fi, 0294 500 507

Bilder för media:
https://press.kiasma.fi/sv/media/dineo-seshee-bopape/